RSS Feed

Finské gastrookénko – menza

Září 22 by liliam

Jsme v Česku. Právě jsme se rozhodli, že si po škole skočíme na oběd. Proč ne, co je na tom tak těžkého? Navíc si můžeme užít nerušenou půlhodinku povídání s přáteli, jelikož máme jako vždy smůlu a fronta se šine do nekonečných dálav. Ale ono to uteče. Už stojíme před nejtěžším rozhodnutím dne – které jídlo si vybrat? Nabízí se hned tři a aby to rozhodování nebylo tak srdcervoucí, při výběru nám pomáhají oschlé napodobeniny skutečných porcí.

Voilá! Pak už stačí jen pípnout kartou a poručit sličným a vždy optimisticky naladěným kuchařkám, které nám vytoužený pokrm nakydnou na talíř. Polévka je zdarma, takže šup sem s ní. Na tácu už chybí jen čaj se stálou teplotou kolem 99 stupňů celsia. Následuje zoufalý pokus najít místo a pak už se můžeme pozvolna péci v tetelícím se vzduchu vždy nadprůměrně vytopené jídelny. Bon apétit!

Cena: 37-48 Kč Chody: Hlavní jídlo, polévka, čaj Gastronomický zážitek: **

A teď ještě jednou, ale ve finském stylu.

Začíná to podobně. Frontě se nevyhnete ani tady, ostatně místní 3 obědové menzy jsou součástí univerzitního kampusu, kde studuje asi 15 000 studentů. Hehe. Na výběr je každý den z pěti jídel. Jedno je vegetariánské, najdeme tam i jednu polévku, pokud máme chuť si dopřát, můžeme zvolit i dražší luxusnější variantu. V ceně je jedna sklenička džusu, mléka nebo domácího piva (!!!), voda je zadarmo.

 

Rybka zapečená se sýrem a špenátem, brambůrky. Salát s ředkve, kukuřice, zeleninový salát a pečivo

 

Fun fact: Všichni Finové pijou k obědu zásadně mléko, někteří i kefír. Blechk.

A teď přichází ta příjemná část. Jídlo si můžeme sami nandat, takžev případě velkého hlasu jsou monster-porce dovoleny. Pak už jen zaplatit (kartou samozřejmě) a můžeme se přesunout k salátovému stolu. Tam se většinou nachází přílohy k některým jídlům plus poměrně bohatý výběr salátů. Ten se každý den mění, abychom náhodou neupadli do stereotypu. Dresingy a ovoce jsou samozřejmostí, často můžeme najít i slunečnicová semínka, sezam, rozinky nebo oříšky na posypání.

 

Kuřecí maso na kari s ovocem, rýže. Kukuřice (mám ráda kukuřici:) a celozrný chleba

 

Pokud jsme si už dostatečně nakotlili plný talíř salátu, můžeme se přemístit k pečivovému stolu. Ten snad ani nemusím příliš popisovat, prostě čanete cokoli z hromady nejrůznějších chlebovitovekovitých objektů a uříznete si kolik je libo (maximálně však 3 krajíčky na osobu!!). Na své 3 krajíčky si můžeme vybrat ze 3 druhů margarínů, občas se na stole mihne i máslo.

 

Rybka v zapečená s čímsi a kaše, salát z ředkviček, meloun a čínské zelí.

 

Uf. A můžeme ke stolu! I když menza není nijak velká, místo se většinou najde. Pokud ne, můžeme (stále ještě) posedět venku na terásce. Naše oblíbená menza má výhled do lesa, druhá favoritka dovoluje kochat se pohledem na nedaleké jezero. Aaaach:)

Výhled na jezero

 

Cena: 67 korun Chody: hlavní jídlo, voda, libovolný nápoj, salát, pečivo Gatronomický zážitek: ****

Aby toho nebylo málo, každou středu se koná Cake day, kdy si za 3 eura můžete nabrat dortů kolik chceteee!:)

Ukázka luxusu za 5E - pikantní vepřový steak s rýží. Dobrý, ale za ty prachy...

 

Je pravda, že občas jídla nevypadají nějak extrémně lahodně a vábně, ale ještě se mi tu nikdy nestalo, že by mi něco nechutnalo. Tento styl kuchyně je mi velice blízký, jelikož mě tento paradox často potkává i v osobním životě. Nejednou j

sem už z pohledu na svůj výtvor upadala do nezměrného zoufalství, ovšem stačilo ochutnat… 🙂

Zatím největší podivnost - špagety s omáčkou z duhového pstruha.

 

 


Žádné komentáře »

No comments yet.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *